Gyártástechnológia,
gyártási folyamat 

  1. Kezdőlap
  2. Gyártástechnológia

Gyártástechnológia Gyártási folyamat 

A cementet ömlesztett formában szállítják, speciális tartályokkal felszerelt nyerges gépkocsikkal. Az ömlesztett cementet 60 tonna befogadására alkalmas acél silókban tárolják. A szállítóeszközökből a silókba sűrített levegő segítségével csővezetéken juttatják el. A cementet acélcsőből, csigából, hajtóműből álló szállítócsiga viszi a betonkeverőbe. Az adagolás szempontjából nagyon fontos a pontos mérésére, melyre a keverőgép felett elhelyezkedő cementmérleg szolgál. A mért cement gravitációval kerül a keverőbe.

Az osztályozott

kavicsot és homokot billenős tehergépkocsikkal szállítják. Az osztályozott kavicsválasztékot egymástól elválasztott depókban tárolják, ahonnan kanalas rakodógéppel deponálják át a tárolt és használt frakció számával megegyező sorolt úgynevezett acélbunkerbe. Ez alatt helyezkedik el az adagoló berendezés és mérleg. A pontosan mért és adagolt anyagot szállítószag és feladó bunker segítségével juttatják el a keverőbe.

Gyártástechnológia

A betonkeverék előírt víz-cement tényezőjének megtartása érdekében meg kell határozni az adalék természetes nedvességtartalmát és a keverékbe adagolandó víz pontos mennyiségét. Az osztályozott homoknál nem ritka akár 20 %-os nedvességtartalom. A keveréshez szükséges – az alapanyag nedvességtartalmától függő mennyiségű – vizet automatikus vízmérő órával mérik ki. Ma már széles körben alkalmaznak különféle adalékszereket, a cement megtakarítás, a gyors kizsaluzhatóság, a nagyobb szilárdság, a kötésidő és szilárdulás gyorsítása és az időállóság miatt. Fontos ezek pontos mérleggel mért adagolása is. Az üzemben két ilyen betonkeverő működik, az egyikkel az ún. magbeton, míg a másikkal a fel beton keverése történik. A magbeton teszi ki a térkő 80-90 %-át. Mivel optikai szerepe nincs a töréstesztet is javító nagyobb frakciójú kavicsválasztékokból is áll. Célszerűbb azonban tört, tehát, ezáltal nagyobb síkfelületű kavics frakciót használni, mert ekkor kevesebb cement kell hozzá.

A fel beton a térkő felső kb. 6 mm-es felülete, melynek, esztétikusabbnak és kopás állóbbnak kell lennie, ehhez finomabb szemcsés kavicsfrakciókat használnak, de itt nagyon vigyázni kell az arányokkal, mert a túl nagy mennyiségű finom homok ugyan esztétikailag simább felületet ad, de időtállóságban és kopásban gyengébb felületet. A fel betonba kerül a festék is mely a térkő színét adja, és ezt keverik szükség esetén fehér cementtel. A gépben elhelyezett formába a töltő kocsi segítségével először a magbeton kerül be, melyet megfelelő módon az un. bélyeg segítségével tömörítnek, majd ezt követően kerül sor a fel beton betöltésére, egy másik töltő kocsiból, melyet ismét tömörítnek és bevibrálnak. A gyártás kb. 1 m2-es, fémerősítésű gyártólapokra történik, melyek ma már trópusi keményfából, vagy műanyagból készülnek. A két réteg behordása, tömörítése és bevibrálása után a gyártólapon lévő térkő a gépből kikerülve un. felsoroló létrára kerül. Ez tulajdonképpen 10 fokból álló mozgó létra.

A felsoroló létrán

2 gyártólap szélesen és 10 magasan (cca. 20 m2) összegyűlt köveket egy speciális szállítóeszközzel (kutya) betárolják a szárító kamrába. A térkő a szárítókamrában maximum 24 órát tölt. A szárítókamra tulajdonképpen egy olyan polcrendszer, mely 10 sor magasan és többször 2 gyártólap szélesen képes a térkövek tárolására. Több ilyen sorban illetve utcában tárolja a köveket. A frissen gyártott kövek mindig egy új utcába kerülnek. A szállítóeszköz (kutya) a betárolás után átmegy egy másik sorba illetve utcába, ahonnan a már korábban gyártott követ kitárolja az ún. lesoroló létrára. A létráról a gyártólapok egyesével elhaladnak a válogató, osztályozó személyzet előtt, akik a nem I. osztályú minőségű köveket külön raklapra tárolják. Az I osztályú termékek továbbhaladva a soron egy automatikus átemelő szerkezet (grájfer) segítségével soronként kerülnek át raklapra. A raklapra 10 sor magasan felsorolt köveket a megfelelő módon csomagolni kell. Azokat pántolják és vagy fóliázzák, majd targonca segítségével lekerülnek a gyártósorról. A leürült gyártólapok közben tovább haladnak tisztítás (kefék), fa gyártólapok esetén nedvesítés és forgatás után automatikusan kerülnek vissza a gép alá és így a gyártásba.

2008 óta foglalkozunk betontermékek gyártásával.

A termékeket kizárólag nagyüzemi gépekkel állítják elő. Az értékesítés mára már szinte teljes egészében saját csatornákon keresztül történik, azaz viszonteladók nélkül. A termék jellegénél fogva jelenleg kizárólag hazai piacra értékesítenek, viszont a fuvarozói háttér növekedésének eredményeképpen egyre távolabbi célpontokra is a gyártól. Annak ellenére, hogy a termék előállítása komoly beruházást igényel, folyamatosan szükség van a megújulásra, új termékek bevezetésére, új marketing stratégia kidolgozására, mivel a konkurencia is újra és újra megújult termék palettával lepi meg a piacot.

A piacon óriási előny, hogy a cég telephelye rendkívül jó adottságokkal bír a termék értékesítése szempontjából. Mind a Vevők, mind a fuvarozók számára könnyen elérhető helyen fekszik. Közel Budapesthez két autópálya (M0 – M5) találkozásánál, akár tömegközlekedéssel (kék busz) is könnyen megközelíthetően, viszont a település szélén a kamionok számára is útdíj és súlykorlátozás nélkül megközelíthetően. A cég előnye, hogy a telephelyen található minden a cégvezetés, az értékesítés, a termék gyártása és bemutatása. A vállalkozás összesen 10 fős személyzettel működik. Beruházásunk célja a következő évek beton térkő divatjának megfelelő termék paletta kialakítása és az ennek megfelelő beton térkő formák megvásárlása.

vegye fel velünk
a kapcsolatot

Írjon nekünk üzenetet az oldalunkon keresztül

Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.

9 + 7 =